lördag 20 mars 2010

Broccolisoppa med stiltonost och päron

Måste bara lägga in det här receptet så jag vet var jag har det. Sprang på lite stilton här om dagen och kom att tänka på denna broccolisoppa. Den ska jag prova på så snart som möjligt!

Receptet är hämtat ur Mat och Vänner, Gordon Ramsay (Bokförlaget max Ström).

4 portioner

2 stora broccolistånd, cirka 1 kg
8 dl varm kyckling- eller grönsaksbuljong
100 g stiltonost, smulad
2 fasta men mogna päron
25 g smör en näve rostad, flagad mandel till garnering

1) Skär broccolin i buketter, men kasta inte bort stjälkarna. Skala av det sega skalet från stjälkarna och grovhacka den mjuka kärnan.
2) Koka upp buljongen i en medelstor kastrull. Lägg i broccolin och lägg på lock.
3) Koka 3-4 minuter tills broccolin är mjuk men fortfarande klargrön.
4) Mixa broccolin till en slät soppa, tillsätt hälften av stiltonosten efter hand. Ställ tillbaka kastrullen på värmen.
5) Smaka av med salt och peppar. Värm upp soppan precis före servering.
6) Skala päronen och dela dem på längden. Gröp ur kärnhuset.
7) Smält smöret i en stekpanna och lägg i päronen med snittytan nedåt.
8) Skeda över det skummande smöret under stekningen.
9) Halstra päronen på ena sidan 1–2 minuter. Lägg upp på ett fat och låt överflödigt smör rinna av.
10) Häll upp soppan i varma skålar och lägg en päronhalva i mitten.
11) Strö över resten av den smulade stiltonosten och den flagade mandeln.
Servera genast.

Inga kommentarer: