Inte det enklaste vardagsreceptet men det blev en supersuccé när jag hade gäster på middag i lördags!
Receptet är för 4 port.
Ingredienser:
400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
0,5 st gul lök och 5 st purjolök
1 msk smör
2 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
1,5 tsk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2,5 dl vitt vin
1,5 st buljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraîche
2 dl vatten
0,5 g saffran
300 g räkor med skal
1 burk musslor
Gör så här:
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken. Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig.
Pressa ner vitlök. Rör i tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt fräsa en stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 min. Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud ytterligare 7 minuter. Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna. Hetta upp och servera genast, gärna med aioli och bröd.
Aioli: enklast är att smaksätta 2 dl majonnäs med 3-4 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk tomatpuré, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krmsalt och lite cajennpeppar
tisdag 5 februari 2008
Lysande gul fisksoppa
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar